december 13

0  opmerkingen

Aantal Zonnepanelen Op Uw Dak

Door  Robert van de Pas

december 13, 2015

zonne energie, zonnepanelen

Hoeveel Zonnepanelen Kunnen Er Op Mijn Dak ?

Er zijn natuurlijk diverse factoren die een rol spelen bij het bepalen van de plaats van een zonnepaneel, maar ook over het aantal zonnepanelen dat u mag plaatsen op uw dak. Als eerste is het noodzaak dat er eerst wordt gekeken naar de constructie van uw dak en de mogelijkheid voor het wel of niet kunnen bevestigen van de benodigde beugels. Het is tenslotte niet de bedoeling dat de hele installatie na enkele dagen of maanden al langs uw dak ligt of in de tuin van de buurman. Op een Schuindak of pannendak is het meestal wel mogelijk om zonnepanelen te plaatsen, maar op een plat dak is meer kennis vereist van de constructie die hieronder ligt, gezien er vaak met extra contra gewichten gewerkt wordt, welke de belasting verder omhoog brengen. Heeft u een fabriekshal of een plat dak, vraag dan uw constructeur naar de mogelijkheden voor het plaatsen van extra gewicht op uw dak en houd hierbij rekening met gewichten van 20-130 kg contragewicht per paneel, wat geheel afhankelijk is van uw woonplaats en windinvloeden. Een ander belangrijk punt is Schaduw, bij het plaatsen van een zonnepaneel is dit nog niet zo’n probleem, maar indien er meerdere zonnepanelen geplaatst worden, is het wel degelijk van belang dat de gehele installatie zoveel als mogelijk schaduwvrij is. “Wanneer namelijk één zonnepaneel in de schaduw ligt en de rest in de volle zon, dan valt de gehele installatie doordat er één zwakke schakel in het spel is die de gehele opbrengst bepaalt en drastisch naar beneden haalt bij de meeste type omvormers”. Voor de Nieuwe omvormers van SMA is dit probleem grotendeels getackeld, doordat de nieuwe software gedeelten van een paneel kunnen uitschakelen en waardoor de opbrengst weer gemaximaliseerd wordt.

Wanneer we het SolarEdge systeem gebruiken hebben we hier inderdaad nog minder hinder van; SolarEdge heeft namelijk per paneel een optimizer, waardoor het nog makkelijker wordt op panelen in diverse richtingen of hellingen te leggen.

Hierover meer in de uitleg van Stringomvormer en Micro-omvormers van SMA en de Optimizers van SolarEdge.

Maar LET OP want wat kan er Fout gaan:schade zonnepanelen

 • Gebruik van de verkeerde bevestigingsmaterialen
 • Zelf ontworpen constructies zonder kennis van zaken
 • Lekkage doorvoeren dak
 • Scheve en losliggende dakpannen
 • Te weinig bevestigingsmaterialen gebruikt
 • Schaduw op een deel van de panelen
 • Vogelpoep door vanwege schoorsteen of vogelnest
 • Geen rekening gehouden met windinvloeden
 • Geen koeling of slechte koelmogelijkheid, waardoor slechte prestatie
 • Zonnepanelen die van het dak af waaien, door slecht of te lichte constructie
 • Verkeerde keuze omvormer, waardoor systeem niet of te laat  ingeschakeld
 • Onder stroom komen te staan tijdens het aansluiten, een paneel levert meteen spanning als er licht op komt
 • Onder verkeerde hoek plaatsen, of onder verschillende hoeken op één streng plaatsen
 • etc…., etc…..

Let Op voor adviseurs en verkopers die uw hele dak willen vol projecteren, dit is meestal enkel gunstig voor hun en beslist niet voor U.

Start Veilig En Vraag Nu Uw Advies Aanmail

Robert van de Pas

Over de auteur

Met meer dan 20 jaar kennis ervaring in diverse richtingen van de installatietechniek gaan wij dan ook zelden een klus uit de weg, of verkopen we nee tegen de klant. Door onze Analytische benadering en heldere kijk op een project of voorkomende problemen hebben wij dan ook voor u de meest passende, efficiënte en simpele oplossing.....

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Leid uw bezoekers naar een duidelijke actie onderaan de pagina

>