De prijs van zonnepanelen gaat verder omlaag. De afgelopen vijf jaar is deze met bijna een kwart gedaald. Dat blijkt uit een prijsinventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
Persbericht – De prijs daalde minder spectaculair dan in de vijf jaar ervoor. Tussen 2006 en 2011 halveerden de prijzen. Een set van tien panelen kost nu 4.600 euro, een vergelijkbaar systeem kostte in 2011 nog 5.900 euro. Milieu Centraal berekende de prijzen inclusief installatie en omvormer.
De afgelopen vijf jaar is de prijs van zonnepanelen met bijna een kwart gedaald.
Zonnepanelen veroveren straatbeeld
De prijsdaling is één van de oorzaken dat zonnepanelen het straatbeeld veroveren. Eind 2015 maakten ruim hadden ruim 400.000 huizen gebruik van zonnestroom. Daarmee heeft 6 procent van de Nederlandse huishoudens nu panelen op het dak en dat is vier keer zoveel als het aantal huizen met zonnepanelen in 2010. Dit rekent Milieu Centraal uit op basis van het geïnstalleerde vermogen aan zonnestroom in combinatie met een inschatting over het vermogen per paneel en het gemiddeld aantal panelen dat mensen hebben.
Uit gegevens van het CBS blijkt dat eind vorig jaar 1,5 GW aan vermogen van zonnepanelen in Nederland stond. Dat levert jaarlijks ongeveer 1.100 miljoen kWh aan zonnestroom op. Twee derde daarvan is geïnstalleerd op woonhuizen, de rest ligt op daken van bedrijven of boeren en in grootschalige zonneweiden.
Rendement
De jaarlijkse opbrengst van tien panelen is ruim 2.200 kWh elektriciteit, een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar 3.300 kWh. Bij de huidige stroomprijs levert dat 450 euro op. Investeren in zonnestroom is dus beter dan je geld op de bank laten staan: het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 5 procent op een spaarrekening.
Toch weten veel consumenten weinig over wat er precies op hun dak ligt. Dat bleek vorige maand uit onderzoek van Solarwatt. Met name over rendement, product- en vermogensgarantie hebben veel consumenten onvoldoende kennis. ‘Hoewel de markt voor zonnepanelen nog vrij jong is, zijn er veel aanbieders actief met een aanbod dat uiteenloopt in kwaliteit. Veel consumenten weten bij de aanschaf van zonnepanelen dan ook niet waar ze op moeten letten’, zegt Erik de Leeuw, directeur van Solarwatt Benelux.
Bron: Milieu Centraal